Jak připravit podzimní zeleninový salát | recept
Podzimní zeleninový salát | recept. Zeleninový salát z podzimních druhů zeleniny dodá organismu potřebné vitamíny a minerály a podpoří imunitu před nadcházejícím obdobím chřipek a nachlazení. Recept na velmi jednoduše připravený podzimní zeleninový salát najdete v následujících krocích. Využít můžete rozmanité druhy podzimní zeleniny.
Co je potřeba
- 2 mrkve
- 1 větší jablko
- 1–2 stonky řapíkatého celeru
- 1 malá červená řepa
- 1/4 malé hlávky zelí
- 4 lžíce hustého bílého jogurtu
- 2 lžíce kvalitní majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu či rostlinného sirupu
- 2 lžíce semínek (např. slunečnicových či dýňových) nebo ořechů (skvěle se hodí třeba vlašské)
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. petrželka, řeřicha či mateřídouška)
Krok 1
Červenou řepu a mrkev oloupeme a omyjeme a spolu s jablkem, které jsme omyli a zbavili jádřince, vše nastrouháme nahrubo.
Zelí bez košťálu nakrouháme na tenké proužky, řapíkatý celer pokrájíme na malé kousky.
Krok 2
Zeleninu v míse promícháme s bílým jogurtem, majonézou, hořčicí a medem či rostlinným sirupem. Salát ochutíme solí, pepřem a nakrájenými čerstvými bylinkami.
Před podáváním můžeme nechat salát odležet v lednici.
Krok 3
Podzimní zeleninový salát servírujeme dozdobený semínky a čerstvými bylinkami. Podáváme jej samostatně s čerstvým celozrnným pečivem nebo jako přílohu k masu nebo jiným pokrmům.
Tipy:
- Místo řapíkatého celeru lze zvolit klasický. Jablko pak klidně nahraďte tvrdší hruškou. Červenou řepu můžete použít i vařenou či pečenou.
- Do salátu je možné přidat také kořenovou petržel, pastinák, čekanku, najemno nastrouhaný křen, cibuli, případně kozí či balkánský sýr.
- Zkuste salát ochutit šťávou z půlky citronu.