Jak udělat nepečené cukroví se zavařeninou | recept
Jak udělat nepečené cukroví se zavařeninou | recept. Toto nepečené cukroví si snadno a rychle připravíte kdykoli budete mít chuť na něco sladkého. Základem jsou jakékoli ořechy nebo mandle, marmeláda a cukr. Je už na každém z vás, zda budete tvarovat kuličky, protlačovat „těsto“ strojkem nebo plnit formičky. Cukroví je dost sladké, ale nedoporučuji snižovat dávku cukru, raději si dopřejte méně kousků.
Co je potřeba
- 200 g mletých loupaných mandlí nebo ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 60 g šípkové nebo meruňkové marmelády (i jiné)
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- čokoládová poleva
- kakao na obalení kuliček
Krok 1
Na cukroví potřebujete jemně mleté loupané ořechy nebo mandle. Ořechy sloupněte stejným způsobem jako se odstraňuje slupka z mandlí. Samozřejmě lze použít i neloupané, cukroví bude v tom případě tmavší. Citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu nastrouhejte co nejjemněji. Dále přidejte šťávu z poloviny citronu a šípkovou či meruňkovou marmeládu, ty jsou, alespoň pro nás doma, nejlepší. Můžete vybrat i jinou s trochu pikantnější chutí.
Krok 2
Nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte všechny přísady v trochu lepivou (ne moc) hmotu. Trvá trochu déle, než se vše spojí.
Krok 3
Z hmoty tvarujte kuličky a obalujte je v práškovém kakau. Nebo můžete těsto také protlačovat strojkem s nástavcem na cukroví a různě tvarovat. Já nejraději používám silikonové nebo plechové formičky.
Krok 4
Formu na cukroví nemusíte ničím vymazávat ani vysypávat. Hmota jde snadno vyklepnout. Při plnění formiček si občas navlhčete prsty, bude se vám lépe pracovat, těsto se nebude tak lepit.
Krok 5
Hotové cukroví polijte čokoládovou polevou a nechte zaschnout. Cukroví je ihned připravené ke konzumaci.