Jak připravit kuřecí maso s arašídovou omáčkou | recept
Kuřecí maso s arašídovou omáčkou | recept. Arašídová omáčka je součástí tradiční indonéské kuchyně, odkud se však rozšířila i do mnoha dalších kuchyní světa. Vyzkoušejte třeba kuřecí maso s arašídovou omáčkou podle následujícího receptu. Jeho příprava je vhodná i pro začátečníky a výsledkem je velmi chutný a přirozeně bezlepkový pokrm.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce olivového či kokosového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 a ½ hrnku kokosového mléka
- 3 lžíce arašídového másla
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička chilli omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaná ve studené vodě
- sůl, pepř, čerstvý klasický či vietnamský koriandr
Krok 1
Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky
V pánvi rozpálíme olivový či kokosový olej a osmažíme na něm česnek. Poté přidáme nakrájené kuřecí maso a asi 10 minut jej za průběžného míchání restujeme, dokud nezměkne a mírně nezezlátne.
Krok 2
Posléze maso zalijeme kokosovým mlékem a do směsi vmícháme arašídové máslo.
Směs krátce podusíme a následně ji ochutíme solí, pepřem, sojovou omáčkou a chilli omáčkou a třtinovým cukrem. Vše asi 10 minut prohřejeme.
Krok 3
Nakonec omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a přisypeme nasekaný koriandr.
Krok 4
Kuřecí maso s arašídovou omáčkou podáváme s dušenou rýží nebo nudlemi. Skvěle se hodí třeba rýže jasmínová nebo basmati. Pokrm můžete na talíři dozdobit čerstvým koriandrem a případně i celými praženými arašídy.
Tipy:
- Omáčku je možné ochutit také zázvorem nebo limetkovou (případně citronovou) šťávou.
- Kokosové mléko lze nahradit kravskou či rostlinnou smetanou.
- Místo arašídového másla se dají použít rozmixované pražené arašídy.