Jak připravit tvarohové šišky se švestkovou omáčkou | recept
Tvarohové šišky se švestkovou omáčkou | recept bez cukru. Tvarohové šišky se švestkovou omáčkou jsou méně pracnou alternativou ovocných knedlíků. Je to poměrně rychlé a syté jídlo. Občas si ho mohou dopřát i diabetici, kteří se musejí vyhýbat cukru, dokonale zažene chuť na sladké (soudím podle sebe).
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 120 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- špetka soli
Omáčka:
- 5 lžic neslazených švestkových povidel
- 8 švestek
- lžička mleté skořice
- lžíce rumu
- trochu vody na rozředění povidel
Krok 1
V misce vypracujeme z tvarohu, mouky, vajec a špetky soli těsto. Je možné, že bude třeba navýšit množství mouky, ale těsto nesmí být moc tuhé, proto přidávejte opatrně a nejvýše 1 lžíci. Mouka je přírodní produkt a není pokaždé stejná, kvalita záleží na mnoha okolnostech, které nemáme možnost ovlivnit.
Krok 2
Vypracované těsto vyválejte na pomoučeném válu do dlouhého válečku. Nožem nakrájejte stejně velké kousky.
Krok 3
Každý kousek ještě vytvarujte do podlouhlého válečku. Vhoďte je všechny najednou co nejrychleji do vroucí vody. Po opětovném dosažení varu šišky promíchejte ode dna a ztlumte teplotu. Po 4 minutách budou uvařené. Sceďte je a nechte na sítu okapat.
Krok 4
Na švestkovou omáčku si připravte švestková povidla a jestliže jsou hustá, zřeďte je trochou vody. Dále si připravte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na kousky. K ochucení budete potřebovat rum a mletou skořici.
Krok 5
Všechny ingredience společně prohřejte a dochuťte podle sebe. Pokud bude omáčka příliš kyselá, doslaďte vhodným sladidlem a ihned podávejte s tvarohovými šiškami. Podle uvážení (a chuti) můžete sypat sekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi.