Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli
Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli. Existuje mnoho způsobů, jak uskladnit úrodu kořenové zeleniny a dalších druhů zeleniny vhodných pro přípravu polévky. Kořenovou zeleninu můžete přes zimu snadno uchovat v bednách s pískem, dá se však samozřejmě také zamrazit (více se dozvíte zde: Jak správně zmrazit zeleninu) či usušit (recept na domácí ochucovadlo: Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). V následujícím článku naleznete návod, jak uskladnit zeleninu do polévky naloženou v soli.
Co je potřeba
- 1 kg očištěné zeleniny
- 200 g mořské či himalájské soli
- čerstvé bylinky
- čisté skleničky a víčka
Krok 1
Následující postup je vhodný nejen pro kořenovou zeleninu (např. mrkev, petržel, celer, pastinák, řepu apod.). Přidat můžete také další druhy vhodné pro přípravu polévky – např. brokolici, květák, kapustu, kedluben, řapíkatý celer, hrášek, pórek, cibuli, česnek atd. Použijte klidně i celerovou, mrkvovou či petrželovou nať a čerstvé bylinky (do polévky se hodí zejména petrželka, libeček, smil italský, do některých polévek pak i kopr).
Krok 2
Postup je velmi jednoduchý: Očištěnou a důkladně omytou zeleninu nastrouháme nahrubo, případně pokrájíme na malé kousky (nejsnazší je použít elektrický sekáček či krouhač), v míse ji poté důkladně promícháme se solí a nasekanými bylinkami.
Krok 3
Směsí následně plníme čisté zavařovací skleničky a zeleninu do nich důkladně vmačkáme. Nakonec skleničky zavíčkujeme a uložíme je na chladném a tmavém místě, kde nám zelenina vydrží po celou zimu. Takto naloženou zeleninu lze použít pro přípravu vývarů, zeleninových i luštěninových polévek. Postačí pouze pár lžic zeleninové směsi.
- Zelenina nakládaná v soli se dá použít nejen do polévky, ale také do různých omáček, pod maso apod.
- Pokud byste chtěli trvanlivost prodloužit, je možné zeleninu ve skleničkách zavařit.
Směs je velmi slaná, proto je třeba dát při přípravě polévky pozor, abychom ji nepřesolili.