Jak připravit lososa s omáčkou z kaparů | recept
Losos s omáčkou z kaparů | recept. Losos v této úpravě vás jistě nadchne. Kombinace šťavnatého rybího masa s krémovou smetanovou omáčkou ochucenou pažitkou a kapary je povedená. Chcete-li si pochutnat bez otravného vyndavání kostí, před pečením lososa vykostěte. Ta chvilka práce navíc za to určitě stojí.
Co je potřeba
- 4 porce lososa
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 1 lžíce vinného octa
- 100 ml vody
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- kapary podle chuti
- 1 lžička škrobu
- hrst pažitky
- snítka kopru na ozdobu
Krok 1
Lososa vyskládejte do misky nebo pekáčku. Přidejte bobkový list, kuličky pepře a osolte. Podlijte vodou s rozmíchaným octem. Misku zakryjte alobalem nebo víkem a pečte ve vyhřáté troubě asi 10–15 minut při 220 °C. Po upečení slijte tekutinu z misky do pánve a lososa udržujte v teple.
Krok 2
Na smetanovou omáčku budete potřebovat smetanu ke šlehání, kapary a čerstvou pažitku. Smetana by měla mít nejméně 31 % tuku, aby omáčka byla krémová. Na zahuštění použijte kukuřičný nebo bramborový škrob.
Krok 3
Kapary i pažitku nasekejte na drobné kousky. Nejkvalitnější (a nejdražší) kapary jsou ty maličké, nám postačí i levnější větší velikosti.
Krok 4
Slitý výpek z lososa v pánvi smíchejte se smetanou a uveďte do varu. Zahustěte rozmíchaným škrobem v malém množství předem oddělené smetany. Povařte asi minutu, přidejte kapary a pažitku a odstavte. Dosolte, ale většinou to není nutné, kapary jsou ve slaném nálevu.
Na talíři omáčkou polijte porci rybího masa a ihned podávejte. Obvyklou přílohou jsou brambory.