Jak zapéct brambory se sýrem | recept
Zapečené brambory se sýrem | recept. Zapečené brambory podle následujícího návodu mohou posloužit jako hlavní jídlo a to nejen vegetariánům. Ti, kteří se neobejdou bez masa, je mohou využít jako přílohu. Jídlo je chutné i studené se zeleninovým salátem.
Co je potřeba
- 500 g brambor
- svazek jarní cibulky (lze nahradit pórkem)
- 3 stroužky česneku
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
- petrželová nať
- 100 g mozzarelly
- 100 g čedaru (jiného sýru)
- 25 g parmezánu
Krok 1
Oloupané brambory nakrájené na tenké plátky a předvařte je 10 minut v osolené vroucí vodě. Pak sceďte a nechte okapat na sítu.
Krok 2
Pór i se zelenou částí nebo celý svazek jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Česnek drobně rozkrájejte a všechny sýry nastrouhejte (každý zvlášť) na jemné nudličky. Nejjemněji nastrouhejte parmezán, můžete si pro usnadnění práce koupit strouhaný.
Krok 3
Zapékací nádobu potřete olejem a vyložte předvařenými plátky brambor. Pokryjte je částí nakrájené cibulky nebo pórku a posypte strouhaným sýrem. Na sýr rozložte posekanou nať, okořeňte pepřem, česnekem a střídavě pokládejte další vrstvy, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
Krok 4
Poslední vrstva v misce musí být sýr. Smetanu ke šlehání osolte, opepřete a přelijte přes brambory. Pečte při 180 °C do změknutí zeleniny a zezlátnutí sýrové vrstvy.