Jak uvařit špagety s tuňákem | recept
Špagety s tuňákem | recept. Těstoviny, konkrétně špagety, vařím tehdy, když není čas na složitější vaření. Těstoviny, stejně jako například kuře, se dají připravit na 1000+1 způsob bez potřeby nějakých speciálních ingrediencí. Většinou si vystačíte s domácími zásobami. Jeden takový superrychlý recept najdete v následujících odstavcích.
Co je potřeba
Pro 2 osoby potřebujete:
- 2 porce špaget
- konzervu tuňáka v oleji (185 g)
- 150 g žervé
- 4 ančovičky
- 30 g másla
- hrst hladkolisté petržele
- mletý pepř
- sůl
- volitelně černé olivy na ozdobu porcí na talíři
Krok 1
Nejprve krátce k potřebným surovinám. Těstoviny mohou být sušené nebo čerstvé. Čerstvé jsou většinou chutnější, ale ne každý je dělá doma nebo má možnost koupit je v obchodě. Pokud nakupujete sušené těstoviny, máte na výběr z mnoha druhů a značek. Obecně platí, že těstoviny ze semoliny (tvrdé pšenice) jsou kvalitnější, ale řiďte se především vaší chutí. Každému chutná něco jiného. Konzervovaného tuňáka volte ve slunečnicovém oleji a raději kousky, nemám dobré zkušenosti s tuňákem drceným. Žervé může nahradit Lučina, Almette, Ricotta i čistý President. Ančovičky zdůrazní nevýraznou chuť tuňáka. Hladkolistá petržel je velmi aromatická a dávám ji přednost před oblíbenější kadeřavou.
Krok 2
Tuňáka i s olejem vyklopte do misky, přidejte ančovičky, žervé, mletý pepř a nahrubo krájenou petržel. Vše společně umixujte do hladké pasty. Je-li třeba, přisolte nebo trochu zřeďte mlékem. Musíte mít hustou hladkou omáčku (asi jako krémová zakysaná smetana).
Krok 3
Ve velkém hrnci na špagety přiveďte dostatek vody k varu. Jakmile začne vřít, vodu osolte. Udává se, že voda na vaření těstovin má být slaná jako moře. Nebojte se, že těstoviny přesolíte, pojmou soli tak akorát. Do vody zavařte špagety a uvařte podle návodu. Špagety uvařte na skus (al dente), nesmíte je rozvařit. Uvařené sceďte, ale neproplachujte.
Krok 4
Na pánvi rozpusťte máslo a uvařené okapané špagety do něj přidejte a zamíchejte, aby byly všechny obalené. Pak je přidejte do mísy s tuňákovou omáčkou a pomocí dvou vidliček je pořádně promíchejte. Rozdělte na porce a na talíři posypte petrželovou natí. Kdo má rád černé olivy, může si s nimi jídlo ozdobit.