Jak připravit zapékané lilky s rajskou omáčkou | recept
Zapékané lilky s rajskou omáčkou | recept. Zapečené lilky s rajčatovou a bešamelovou omáčkou jsou typickým pokrmem italské kuchyně. Příprava je sice trochu zdlouhavá, ale při konzumaci na to zapomenete. Komu nevadí v jídle olivy, může jich několik přidat do rajčatové omáčky, předem je pokrájejte na plátky.
Co je potřeba
- 2–3 lilky
- 200 g mozzarelly
- 200 g sušené šunky (schwarzwaldská, parmská)
- hrst posekaných čerstvých bylinek (směs bazalky a majoránky)
- parmezán na posypání
Rajčatová omáčka:
- 700 g rajčat (i z konzervy)
- olivový olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- lžička cukru
- sůl
- pepř
Bešamel:
- 50 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
Krok 1
Lilky omyjte a nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Slupku neloupejte, při tepelné úpravě změkne. Plech potřete olivovým olejem a v troubě je opečte z obou stran při teplotě 200 °C.
Krok 2
K přípravě rajčatové omáčky ve větší pánvi rozehřejte olej. Osmahněte na něm proužky cibule a plátky česneku. Přidejte oloupaná pokrájená rajčata, sůl, lžičku cukru na sražení kyselosti rajčat a duste pod poklicí nejméně 20 minut. Na závěr dochuťte pepřem a případně dosolte.
Krok 3
Do olejem vytřené zapékací misky nalijte část rajčatové omáčky a misku vyložte opečenými plátky lilku a to i ze stran. Lilky lehounce osolte a poskládejte na ně plátky mozzarelly, pak plátky šunky a posypte čerstvými nasekanými bylinkami. Jednotlivé vrstvy střídejte až do spotřebování všech ingrediencí.
Krok 4
Bešamelovou omáčku připravíte tak, že na rozehřátém másle osmahnete mouku na bledou jíšku a přidáte mléko. Šlehejte, dokud omáčka nezhoustne, měla by mít hustotu řídší krupicové kaše. Podle chuti můžete (ale nemusíte) tuto základní omáčku ochutit špetkou muškátového oříšku. Bešamelem zalijte připravenou směs v misce a povrch hustě posypte strouhaným parmezánem. Zapékejte asi 30 minut při teplotě 190 °C. Povrch má mít zlatohnědou barvu.