Jak upéct pizzu s kuličkami z mletého masa | recept
Pizza s kuličkami z mletého masa | recept. Následující recept si zaslouží vaši pozornost nejen pro opravdu netypické obložení, ale především pro výborné základní těsto. Pokud si myslíte, že takto připravená pizza by neuspokojila vaše chuťové preference, obložte si ji podle sebe. V každém případě však toto výborné a snadné těsto vyzkoušejte, stojí za to.
Co je potřeba
Těsto:
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 350 g polohrubé mouky
- lžička cukru
- lžička soli
- lžíce olivového oleje
- 250 ml vlažné vody
Kuličky:
- 300 g mletého hovězího masa
- trochu nasekané hladkolisté petržele
- sůl
- pepř
- chilli mleté (lze vynechat)
- 1 malé vejce
Obložení:
- olej na potření
- lžíce rajčatové omáčky
- 50 g tenkých plátků anglické slaniny
- 50 g mozzarelly
- hladkolistá petržel
- nakládaná kapie
- 50 g strouhaného tvrdého sýru
Krok 1
Začněte přípravou těsta, bude potřebovat čas na vykynutí a mezitím můžete připravovat ostatní potřebné ingredience. Promíchejte sušené droždí se lžičkou krupicového cukru, zalijte 50 ml vlažné vody a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se solí, udělejte uprostřed důlek a do něj přidejte vzešlý kvásek a lžíci oleje. Dolijte zbývajících 200 ml vody a vypracujte vláčné těsto. Mísu zakryjte a nechte těsto kynout. Vykynuté těsto přibližně dvojnásobně zvětší objem. Čas závisí na teplotě místnosti, bude to trvat zhruba 40 minut.
Krok 2
Mleté maso smíchejte s kořením, petrželovou natí a vajíčkem. Osolte a z masové směsi vytvarujte kuličky. Velikost si zvolte podle vlastního uvážení. Kuličky nechte na pánvi s rozpáleným olejem zhnědnout ze všech stran. Po vyjmutí nechte okapat přebytečný tuk.
Krok 3
Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na placku o průměru asi 25 cm. Potřete ji olejem, aby náplň těsto nerozmáčela. Pak pizzu potřete hustou rajčatovou omáčkou.
Krok 4
Pizzu obložte tenkými plátky anglické slaniny, mozzarelly a proužky sterilované kapie. Pak na takto připravený základ rozložte kuličky mletého masa a snítky petržele. Pokud máte na výběr, volte petržel hladkolistou, má výraznější vůni než její kadeřavá příbuzná.
Krok 5
Celý povrch zasypte jemně strouhaným tvrdým sýrem, nejlépe se hodí čedar. Upečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Asi za 20 minut zezlátnou okraje pizzy a pizza bude hotová.