Jak usmažit nudličky z vepřového masa s lilkem | recept
Nudličky z vepřového masa s lilkem | recept. Lilek je zelenina, která stále více získává na oblibě. Setkat se s ním můžete v mnoha úpravách a to i tam, kde byste ho nečekali. Kombinovat se dá i s masem, jako např. v následujícím zajímavém receptu, pravděpodobně orientální kuchyně. Pokrm lze připravit i bez masa, pro vegetariány.
Co je potřeba
- 300 g lilku
- 500 g vepřové kýty
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky
- lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- lžička cukru
- lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžičky bílého vinného octa
- olej na smažení
- sůl podle chuti
Krok 1
Lilky omyjte a neoloupané nakrájejte na proužky velké asi jako bramborové hranolky. Proužky lilku promíchejte s trochou soli a nechte 30 minut odpočívat. Pak je pod vodou důkladně propláchněte a osušte papírovou utěrkou. Maso nakrájejte na stejně velké kousky.
Krok 2
V pánvi rozpalte několik lžic oleje a do horkého vložte lilek. Smažte do poloměkka, bude to trvat několik minut. Pak proužky vyjměte a nechte na sítu okapat přebytečný olej.
Krok 3
Do pánve se zbylým olejem přidejte cibuli nakrájenou na proužky, česnek na plátky, drcenou chilli papričku a strouhaný zázvor. Dvě až tři minuty společně restujte.
Krok 4
Do pánve přidejte maso a smažte tak dlouho, dokud všechny kousky masa nezbělají. Pak přidejte sójovou omáčku a lžičku cukru. Směs míchejte, aby se nepřipalovala. Jakmile bude maso měkké, podlijte vinným octem. Za několik minut se odpaří přebytečná tekutina a je čas přidat lilek. Prohřejte.
Krok 5
Nakonec do směsi zapravte jarní cibulky i s natí, krájené na tenké proužky. Cibulky nechte zavadnout, musí zůstat křupavé. Podle chuti případně dosolte a ihned podávejte.