Jak připravit kuře po toskánsku | recept
Kuře po toskánsku | recept. Toskánsko je kraj ve střední Itálii charakterizovaný spíše venkovskou kuchyní, jež využívá rozmanité lokální suroviny. Mezi základní ingredience patří samozřejmě olivový olej, dále rajčata, sýry, česnek a čerstvé bylinky. Zkuste si připravit kuře po toskánsku podle následujícího receptu, jenž obsahuje právě tyto suroviny. Recept je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 500 g kuřecích prsou
- 3 stroužky česneku
- 2 velká rajčata
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 150 ml smetany (kravské či rostlinné)
- 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezánu)
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. oregano, bazalka, tymián, šalvěj či rozmarýn)
Krok 1
Kuřecí prsa podélně rozkrojíme nebo je nakrájíme na medailonky. Maso osolíme a opepříme ze všech stran. V pánvi rozpálíme olivový olej a kuřecí prsa na něm osmažíme, dokud nezezlátne a nepropeče se i uvnitř – zhruba 5 minut z každé strany.
Krok 2
Maso z pánve vyjmeme a rozehřejeme v ní 2 lžíce másla. Přidáme česnek nakrájený na plátky, krátce jej orestujeme a následně přisypeme na malé kousky pokrájená rajčata. Osolíme a opepříme je a dusíme, dokud téměř nezměknou.
Posléze přidáme důkladně omytý a pokrájený baby špenát a opět jej podusíme.
Krok 3
Zeleninu zalijeme smetanou, přidáme nastrouhaný sýr a necháme omáčku zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, vrátíme do ní kuřecí prsa a několik minut je prohřejeme. Nakonec přisypeme pokrájené čerstvé bylinky a vše promícháme.
Krok 4
Kuře po toskánsku podáváme s libovolnou přílohou, hodí se čerstvé pečivo, těstoviny, ale i rýže či brambory.
Místo čerstvých rajčat se dají použít rajčata sušená či konzervovaná. Špenát je pak možné nahradit mangoldem, artyčoky či žampiony.