Jak připravit polévku minestrone | recept
Polévka minestrone | recept. Minestrone je italská hustá zeleninová polévka, pro jejíž přípravu neexistuje jednotný recept. Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle sezóny. Tradičně se do polévky minestrone přidávají také fazole a někdy i těstoviny či rýže. Díky této rozmanitosti vás polévka minestrone jistě nikdy neomrzí a navíc můžete při její přípravě zužitkovat nejrůznější druhy zeleniny.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvá zelenina – např. kousek dýně, 1 větší mrkev, pár stonků řapíkatého celeru
- 3 velká rajčata
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 g sterilovaných nebo předem uvařených fazolí či cizrny
- 5 lžic malých těstovin
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
Krok 1
Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i na malé kousky pokrájený česnek. Poté přidáme na kousky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a dýni.
Krok 2
Zeleninu orestujeme dozlatova, přisypeme na kousky pokrájená rajčata, přidáme snítku rozmarýnu a vše osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem. Polévku vaříme na mírném ohni, dokud zelenina téměř nezměkne. Následně přisypeme těstoviny (případně rýži) a necháme je vařit dle údajů na obalu. Nakonec do polévky vmícháme sterilované fazole nebo cizrnu a vše krátce prohřejeme.
Krok 3
Polévku dochutíme solí, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami. K polévce minestrone podáváme čerstvé pečivo, případně bagetu rozpečenou s máslem, bylinkami a strouhaným sýrem.
- Do polévky je možné přidat také slaninu.
- Minestrone můžete ochutit bylinkovým pestem nebo strouhaným parmezánem.
- Do italských pokrmů se z bylinek hodí zejména rozmarýn, bazalka, tymián či oregano.
- Pro přípravu polévky lze využít i následující druhy zeleniny: kořenovou petržel, zelené fazolky, hrášek, cuketu, pórek, kapustu, fenykl, brambory, zelí, květák a mnoho dalších. Čerstvá rajčata se dají nahradit konzervovanými.