Jak připravit houbovo-bramborové šišky | recept
Houbovo-bramborové šišky | recept. Houbovo-bramborové šišky představují velice chutný bezmasý pokrm. Připravíte je velmi snadno s použitím brambor, lesních hub či kupovaných žampionů a pár dalších ingrediencí. Výsledné šišky se dají konzumovat samotné, ale poslouží i jako skvělá příloha k masu.
Co je potřeba
- 1 kg brambor
- 6 větších žampionů (nebo zhruba 300 g nakrájených lesních hub)
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 300 g špaldové mouky
- sůl, pepř, drcený kmín, čerstvé či sušené bylinky
- rostlinný olej na smažení
Krok 1
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout.
Mezitím na lžíci másla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme na malé kousky nakrájené lesní houby či žampiony a podusíme je doměkka. Ochutíme je solí, pepřem, drceným kmínem a nasekanými bylinkami. Poté směs taktéž necháme vychladnout.
Krok 2
Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim podušené houby, vejce a špaldovou mouku.
Těsto podle potřeby osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Vše důkladně promícháme.
Krok 3
Z hmoty posléze tvarujeme navlhčenýma rukama šišky, které smažíme ze všech stran dozlatova ve vysoké vrstvě rozpáleného rostlinného oleje.
Po usmažení je položíme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.
Krok 4
Houbovo-bramborové šišky podáváme teplé či studené s čerstvou zeleninou, můžeme je doplnit jogurtovým nebo jiným dipem.
Šišky se hodí také jako příloha k masu, špenátu a jiným pokrmům.
Tipy:
- K houbám se z bylinek hodí zejména koriandr a petrželka. Chuť brambor pak skvěle doplní libeček, pažitka nebo majoránka. Na jaře lze použít také mladé kopřivy nebo medvědí česnek.
- Do šišek je možné přidat také nakrájenou šunku či slaninu.