Jak připravit zdravý domácí rybí salát | recept
Domácí rybí salát | recept. Kupovaný rybí salát sice dobře chutná, avšak je plný přídatných látek. Pokud máte doma kousek čerstvé či mražené tresky, zkuste si připravit zdravý domácí rybí salát. Postup, který naleznete v následujících odstavcích, je velmi jednoduchý a nebudete potřebovat mnoho ingrediencí. Navíc se zcela obejdete bez bílého cukru, konzervantů a dalších nezdravých surovin.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 porce:
- 200 g čerstvé či mražené tresky
- 1 menší mrkev
- 1 malá cibule
- 1 nakládaná okurka (nejlépe rychlokvaška)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 5 lžic jablečného octa (nebo citronové šťávy)
- 600 ml vody
- 3 lžíce domácí majonézy
- 5 lžic bílého jogurtu
- 5 kuliček celého pepře
- 1 bobkový list
- sůl, mletý pepř, čerstvé bylinky
Krok 1
Vodu a jablečný ocet nalijeme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, 1 lžičku soli, kuličky celého pepře a bobkový list. Obsah hrnce přivedeme k varu a posléze mrkev vaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud nezměkne.
Poté do hrnce přidáme i čerstvou či mraženou tresku a krátce ji povaříme.
Krok 2
Mrkev a rybu z tekutiny vyjmeme, necháme je zchladnout a nakrájíme na malé kousky.
Krok 3
Nakládanou okurku a cibuli nakrájíme taktéž najemno a následně vše v míse smícháme s majonézou, bílým jogurtem a plnotučnou hořčicí.
Krok 4
Rybí salát osolíme, opepříme, přidáme čerstvé bylinky a v případě potřeby jej dochutíme trochou jablečného octa nebo citronové šťávy. Před podáváním jej necháme několik hodin (nejlépe však přes noc) uležet v lednici. K rybímu salátu podáváme čerstvé pečivo.
- K rybě se z bylinek hodí zejména petrželka, kopr, rozmarýn, tymián či estragon.
- Do salátu můžeme přidat i jinou nakládanou zeleninu (např. hrášek).
- Domácí rybí salát je možné využít i pro přípravu jednohubek či chlebíčků.