Jak připravit bezmasý guláš s houbami a zeleninou | recept
Bezmasý guláš s houbami a zeleninou | recept. Guláš se nejčastěji vaří z hovězího, případně vepřového masa. Pokud však chcete svůj jídelníček odlehčit, můžete si jej připravit v bezmasé variantě s houbami a zeleninou. Výhodou je také rychlejší příprava, jelikož houby a zelenina změknou velmi rychle. V případě, že neseženete lesní houby, použijte klidně kupované žampiony či hlívu ústřičnou.
Co je potřeba
- 2 lžíce rostlinného oleje či přepuštěného másla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1 velká paprika (bílá, zelená, ale klidně i červená)
- 2 středně velká rajčata
- kousek cukety
- 300 g očištěných pokrájených hub
- voda na podlití
- sůl, pepř, mletá sladká a pálivá paprika
- čerstvé či sušené bylinky (např. majoránka, rozmarýn, tymián či bazalka)
- jíška ze 2 lžic špaldové mouky
Krok 1
Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, rajčata, papriky a cuketu pak na větší kousky. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo.
Krok 2
V hrnci rozpálíme olej či přepuštěné máslo a osmažíme na něm cibuli a posléze i česnek. Poté přidáme houby, nastrouhanou mrkev a vše krátce orestujeme.
Krok 3
Následně přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, osolíme ji a poprášíme mletou paprikou a podlijeme vodou.
Krok 4
Zeleninu a houby podusíme do změknutí.
Nakonec guláš zahustíme jíškou připravenou ze špaldové mouky a podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme mletou paprikou a čerstvými či sušenými bylinkami.
Krok 5
Bezmasý guláš s houbami a zeleninou podáváme s vařenými brambory či s těstovinami, hodí se k němu však i rýže nebo čerstvé pečivo.
- Pro přípravu bezmasého guláše je možné použít také brambory, dýni, lilek, petržel nebo řapíkatý celer.
- Jestliže chcete dosáhnout pikantnější chuti, přidejte čerstvou či sušenou chilli papričku, případně chilli koření.