Jak připravit čínské vepřové maso s brokolicí | recept
Čínské vepřové maso s brokolicí | recept. Smažené vepřové maso s brokolicí patří mezi velmi rychlé pokrmy čínské (především sečuánské) kuchyně. Uvaříte jej během 20 minut i s přílohou a navíc je opravdu chutný. Dá se připravit i s masem hovězím, kuřecím či s krevetami. Recept najdete v následujících krocích.
Co je potřeba
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 g brokolice
- 500 g vepřového masa vhodného pro přípravu minutek (např. vepřová panenka, kýta či kotleta)
- 1 cibule (nebo jarní cibulky)
- sůl, pepř, čerstvý klasický či vietnamský koriandr
Na omáčku budeme potřebovat:
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci sojové omáčky
- 1 lžíci rýžového či vinného octa
- 1 lžičku třtinového cukru
- 1 chilli papričku
- 2 lžičky škrobu rozmíchané v 1/2 hrnku vody
Krok 1
Vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky. Ve woku či hluboké pánvi rozpálíme rostlinný olej a vepřové maso na něm ze všech stran osmažíme dozlatova.
Krok 2
Následně maso z pánve vyjmeme, přisypeme na malé růžičky pokrájenou brokolici a nahrubo nakrájenou cibuli. Za stálého míchání zeleninu smažíme asi 3 minuty.
Krok 3
Poté vše zalijeme omáčkou, kterou jsme připravili smícháním prolisovaného česneku, nakrájené chilli papričky, sojové omáčky, octa, cukru a škrobu rozmíchaného ve vodě.
Krok 4
Nakonec do pánve vrátíme osmažené vepřové maso a krátce jej prohřejeme. Omáčku podle chuti případně osolíme, opepříme a dochutíme pokrájeným čerstvým koriandrem. Čínské vepřové maso s brokolicí podáváme s rýží či nudlemi.
- Brokolici je možné doplnit také houbami nebo kešu oříšky.
- Do omáčky můžete přidat strouhaný čerstvý zázvor.
- Pro přípravu tohoto pokrmu se dá použít i vepřový bůček, případně zbylé pečené či grilované maso.