Jak ugrilovat steak z tuňáka (lososa) | recept
Grilovaný steak z tuňáka (lososa) | recept. Tuňák patří mezi nejchutnější mořské ryby. Má pevné, chuťově neutrální maso, které se výborně hodí k rozmanitým úpravám. Jeho velkou výhodou je, že má málo kostí a jsou lehce odstranitelné. Maso z této ryby není cítit rybinou a vzdáleně připomíná telecí. S chutí si ho dají i ti, kteří běžně rybu nejedí. V článku vám poradíme, jak ugrilovat steak z tuňáka tak, abyste si na něm pochutnali.
Co je potřeba
- tuňákové steaky (plátky masa)
- olivový olej (přepuštěné máslo)
- oregano
- sůl
- mletý pepř podle uvážení
Krok 1
Tuňák je jednou z nejoblíbenějších a nejvhodnějších ryb na grilování. Před grilováním se doporučuje naložit maso do marinády, ale jen krátce, asi na hodinu. Marinování však není nutné, stačí před vložením na gril steak potřít ze všech stran olejem. Steak z tuňáka musí být dostatečně vysoký, doporučuje se 1,5–3 cm. V oleji nebo v marinádě rozmíchejte posekané čerstvé nebo sušené oblíbené bylinky. Obalí se olejem a nebudou se připalovat. Před vložením na gril někteří šéfkuchaři doporučují nechat maso temperovat při pokojové teplotě, jiní ne. Nechávám tedy rozhodnutí na vás.
Krok 2
Tuňák by měl zůstat uvnitř růžový, téměř syrový. Zcela propečený steak se považuje za chybu kuchaře. Grilovat se musí jen několik minut po každé straně, čas je přímo úměrný tloušťce steaku, čím vyšší, tím delší doba úpravy. Jestliže připravujete steak na pánvi, postupujte následovně: rozpalte pánev, vlijte trochu oleje nebo přepuštěného másla a jakmile je olej horký, vložte tuňáka. Opékejte asi 2 minuty po každé straně (steak tl. 2,5 cm). Pak vyjměte a před podáváním nechte chvíli odpočinout. Odpočinout nechte i tuňáka připravovaného na grilu.
Krok 3
Tuňák se dá kombinovat s velkým množstvím příloh. U nás nejoblíbenější je grilovaná zelenina. Postup je snadný a každý ho zná. Různé druhy zeleniny, které máte k dispozici nakrájejte na menší kusy a střídavě napichujte na špejle. Přidat můžete i houby, nejchutnější jsou žampiony. Zeleninové špízy potřete olejem a vložte na gril. Aby byla zelenina aromatická, nahraďte klasické dřevěné špejle např. stonky oregana, rozmarýnu. (Kdo má zahrádku a pěstuje česnek, může využít česnekový výhonek.)