Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční mazanec | recept

Jak upéct velikonoční mazanec | recept

Jak upéct velikonoční mazanec | recept. Dozlatova vypečený, posypaný mandlemi a uvnitř báječně žluťoučký. Přesně tak by měl vypadat správně upečený mazanec. Základem je dobrý recept a správně vykynuté těsto. Pojďte se tedy s námi pustit do výroby výborného tradičního mazance!

Co je potřeba

Suroviny pro mazanec:

500 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
230 ml vlažného mléka
3 žloutky
150 g rozpuštěného másla
1 balení čerstvého droždí
½ lžičky citronové kůry
špetka muškátového květu
špetka jemně mletého anýzu
špetka soli
4 lžíce sekaných mandlí
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
4 lžíce rozinek
5 lžic rumu
2 hrsti mandlových lupínků
na potření: 1 vejce

1

Kvásek + příprava na pečení mazance

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Zaděláme řidší kvásek a necháme ho na teplém místě čtvrt hodinky vykynout. Rozinky nasypte do misky a přelijte ohřátým rumem. Do mísy prosijte zbytek mouky, přidejte oba cukry, sůl a koření. Dobře promíchejte.

Kvásek + příprava na pečení mazance Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Zaděláme řidší kvásek a necháme ho na teplém místě čtvrt hodinky vykynout. Rozinky nasypte do misky a přelijte ohřátým rumem. Do mísy prosijte zbytek mouky, přidejte oba cukry, sůl a koření. Dobře promíchejte.
2

Zadělání těsta na mazanec

Do připravené sypké směsi přidejte vzešlý kvásek, žloutky, přecezené rozinky, mandle, ořechy a rozpuštěné mírně vychladlé máslo. Všechny suroviny dobře promíchejte. Pité vyklopte těsto na pomoučený vál a nejméně 5 minut ho důkladně propracovávejte rukama. Nebojte se přitlačit.

Zadělání těsta na mazanec Do připravené sypké směsi přidejte vzešlý kvásek, žloutky, přecezené rozinky, mandle, ořechy a rozpuštěné mírně vychladlé máslo. Všechny suroviny dobře promíchejte. Pité vyklopte těsto na pomoučený vál a nejméně 5 minut ho důkladně propracovávejte rukama. Nebojte se přitlačit.
3

Kynutí těsta

Z vypracovaného těsta vytvořte malý bochánek a přeneste ho do velké mísy. Lehce ho poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi dvě hodiny. Po každé půlhodině těsto několikrát promíchněte vařečkou a znovu urovnejte do bochánku a přikryjte utěrkou. Lépe potom vykyne.

Kynutí těsta Z vypracovaného těsta vytvořte malý bochánek a přeneste ho do velké mísy. Lehce ho poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi dvě hodiny. Po každé půlhodině těsto několikrát promíchněte vařečkou a znovu urovnejte do bochánku a přikryjte utěrkou. Lépe potom vykyne.
4

Tvarování bochánku

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a pořádně se do něj opřete – 3 minuty by měly stačit. Vytvořte dva nebo tři menší bochánky a uložte je na plech potažený pečícím papírem. Myslete na to, že těsto při pečení ještě nabude. Jestliže chcete mít tradičně vypadající mazanec, vytlačte do jeho povrchu kříž. Pak ho potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.

Tvarování bochánku Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a pořádně se do něj opřete – 3 minuty by měly stačit. Vytvořte dva nebo tři menší bochánky a uložte je na plech potažený pečícím papírem. Myslete na to, že těsto při pečení ještě nabude. Jestliže chcete mít tradičně vypadající mazanec, vytlačte do jeho povrchu kříž. Pak ho potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.
5

Pečení mazance

Mazance vložte do trouby rozpálené na 220°C a nechte je při této teplotě 10 minut. Poté troubu stáhněte na 150°C a zvolna dopékejte. Podle typu trouby to trvá 60 až 90 minut. Propečenost těsta průběžně kontrolujte špejlí. Jestliže se těsto ještě lepí, ale mazanec už začíná na povrchu výrazně hnědnout, přikryjte ho alobalem.

6

Hotovo

Hotový mazanec vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Před servírováním ho můžete ještě posypat moučkovým cukrem.

Hotovo Hotový mazanec vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Před servírováním ho můžete ještě posypat moučkovým cukrem.
Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct mazanec na Velikonoce | recept
Jak upéct mazanec na Velikonoce | recept
Velikonoční mazanec | recept. Mazance se tradičně pečou na Bílou sobotu a o velikonoční neděli se nechávaly posvětit v kostele. Je to jedno z nejstarš…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.