Jste zde

Jak připravit bramborovou kaši | recept

Velmi lehké, 1 - 1000 Kč, 10 až 30 minut
08.09.2013 - 08:39

Bramborovou kaši mají ve velké oblibě hlavně děti. Slabší malí jedlíci si dokážou pochutnat i na samotné bramborové kaši bez ničeho dalšího. Bramborová kaše je také součástí mnoha diet, zejména při zažívacích problémech nebo při nemocech trávicího ústrojí. Existuje více způsobů, jak udělat bramborovou kaši, například bramborovou kaši s osmaženou cibulkou, a my přinášíme několik možných receptů.

Co je potřeba

Brambory
Máslo, mléko nebo smetana
Větší hrnec na vaření
Šlehač ne bo nástroj na přípravu kaše

1

Bramborová kaše je pyré připravené z uvařených předem oloupaných brambor. Na bramborovou kaši se nehodí nové a letní brambory, kaše z nich je vodnatá a hrudkovitá. Nejlepší je varný typ C, který je moučný a dobře se rozváří. Nejlepší kaše je z dobře vyzrálých brambor určených pro zimní uskladnění.

2

Bramborová kaše chutná ke smaženým masům, zelenině a rybám, dále k masu pečenému či uzenému. Nebo se bramborová kaše doplňuje tepelně upravenou uzeninou či volským okem. Malým dětem chutná bramborová kaše s vajíčkem dohladka usmaženým na másle. Bramborové kaši svědčí doplněk z kyselé okurky nebo červené nakládané řepy.

3

Na jednu porci bramborové kaše počítáme minimálně 150 gramů brambor, ale spíš víc, protože bramborové kaše se sní víc než vařených brambor. Brambory okrájíme nožem nebo škrabkou. Dobře je opláchneme, nakrájíme na čtvrtky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Brambory můžeme vařit s trochou kmínu nebo s natí celeru či kořenové petržele. Po uvaření natě vyndáme.

4

Když jsou brambory dokonale měkké (poznáme kontrolním vpichem nebo rozkrojením jedné brambory na prkénku), slijeme vodu, ale nevylíváme ji. Můžeme ji použít například na rychlou česnekovou polévku „oukrop“ nebo ji přidáme do zeleninové či luštěninové polévky. Ve vodě jsou obsaženy některé minerály, které se varem vyloučily z brambor a bylo by škoda je vylévat. Navíc má vývar z brambor příjemnou chuť.

5

Svaříme půl litru mléka. Ještě vřelé vlijeme část do brambor. Přidáme asi 100 gramů čerstvého másla. Šťouchadlem na kaši nebo ručním šlehačem rozšleháme brambory na hladké pyré. Podle potřeby doléváme horkým mlékem, abychom získali oblíbenou hustotu. S mlékem se musí opatrně,příliš řídká kaše už nejde napravit. Ochutnáme a případně mírně dosolíme. Kaše je hotova.

6

Pro některé diety je předepisována bramborová kaše. Pro nemocného kaši šleháme jen s vývarem z brambor a nepřisolujeme ji. Maličkým dětem – kojencům – rovněž nepřidáváme kravské mléko. Mléko do kaše přidáváme až batolatům. Tak zvanou hedvábnou bramborovou kaši připravíme tak, že kaši našleháme nebo rozmixujeme mixerem. Můžeme přidat i trochu sladké smetany.

7

Do bramborové kaše můžeme vmíchat zlatě osmaženou cibulku, ale některým lidem po této úpravě pálí žáha. Nebo lze do bramborové kaše rozšlehat asi půlku uvařeného celeru (můžeme vařit společně s bramborami, ale přidáme až v poločase varu, protože celer se vaří kratší dobu než brambory). Zbylou bramborovou kaši nastříkáme zbobičkou na plech a zprudka zapečeme.

Autor: eliska1544 | Zobrazit autorská práva Foto receptu na bramborovou kaši: autorka
Hodnocení: 
Vaše hodnocení: Žádné
4.6
Average: 4.6 (5 votes)

Nejnovější příspěvky v diskuzi

Zatím žádné komentáře.

Nahoru