Přejít k hlavnímu obsahu

Jak trávit dovolenou ve Splitu | tipy

Jak trávit dovolenou ve Splitu | tipy

Jak trávit dovolenou ve Splitu | tipy. Split je nádherné město ve střední Dalmácii v Chorvatsku na pobřeží Jaderského moře. Je to druhé největší město Chorvatska a spolu s Rijekou a Zadarem je jedním z hlavních chorvatských přístavů. Uvažujete o dovolené ve Splitu? Pak čtěte cestovatelské tipy dále.

1

Do Splitu se létá letadlem, letiště je vzdálené od centra něco málo přes 20 km. Ubytování lze zajistit předem pomocí internetu nebo s některou z cestovních kanceláří, ale jistě i na místě, pokud s tím máte trochu zkušenosti.

2

Dominantním místem Splitu je bývalý Diokleciánův palác z konce 3. století n. l. Do něho je vestavěno jádro historického města, které bylo v roce 1979 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

3

Na antické zdi zde narazíte na každém kroku, probíhají tu neustále opravy a údržby, takže se vzhled neustále mění. Největším lákadlem pro návštěvníky, a nemusí to být jen ctitelé antiky, je návštěva podzemí Diokleciánova paláce, kde bylo nalezeno více jak 60 místností se starými klenbami i zbytky původní výzdoby.

4

Město ale není jen starý palác, ale je to pulzující turistické centrum s hotely, pláží a 5 marinami. Můžete navštívit mnohá muzea, archeologické, etnografické a námořní přírodovědné muzeum, navíc ještě galerii Meštrovic a Národní divadlo. Doporučujeme výstup na Marjan (175 m.n.m.) s nejkrásnějším parkem ve Splitu a zoologickou zahradou s velkolepým výhledem na město i okolí a blízké ostrovy. Všude procházíte ulicemi plnými krámků, restaurací, kavárniček, určitě si občas sedněte k odpočinku, jsou to chvíle, na které se pak často vzpomíná.

5

Celý Split leží na poloostrově obklopen skoro dokola mořem. Na protějším břehu je skupina sedmi osad Kaštela, kde na konci 15. století vzniklo sedm opevněných hradů, jsou tu i staré církevní památky, hotely, kempy, pláže, restaurace, kavárny. Je to ideální vycházka ze Splitu.

6

Být ve Splitu a nekoupat se asi není možné. Město má šest koupališť, hlavní je Bačvice nedaleko středu města. Koupat se lze i ve volné přírodě, zejména na členitém pobřeží poloostrova Marjan a na severovýchodním pobřeží tohoto poloostrova. Pláže hotelů Bačvice, Radisson Blu-Resort a Sv. Duje na Žnjanu získaly vyznamenání tzv. Modré vlajky.

7

Split je sice velké město, ale moře a krásné okolí z něho dělají jedinečné místo pro dovolenou, které určitě stojí za poznání. Trochu si při tom můžete zastesknout, že jsme kdysi byli s nádherným Splitem díky Rakousku-Uhersku v jednom státě.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si užít Tyrolsko po celý rok | rady
Jak si užít Tyrolsko po celý rok | rady
Jak si užít Tyrolsko po celý rok | rady. Tyrolsko si většina lidí spojuje s lyžováním, jelikož se sem sjíždějí lyžaři z celé Evropy, ovšem místní kraj…
Jak si vychutnat Londýn i v dešti | rady
Jak si vychutnat Londýn i v dešti | rady
Jak si vychutnat Londýn i v dešti | rady. Londýn je hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Rozkládá se na jihovýchodu zem…
Jak se nezamilovat do Amsterodamu | tipy
Jak se nezamilovat do Amsterodamu | tipy
Jak se nezamilovat do Amsterodamu | tipy. Amsterodam je největší holandské město na řece Amstel, která se ve městě vlévá do moře, resp. do kanálu spoj…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.