Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pečovat o oblečení z mohéru

10. Říjen 2018
Jak pečovat o oblečení z mohéru

Jak pečovat o oblečení z mohéru | rady a tipy. V posledních letech je oblečení z přírodních materiálů velice oblíbené. Zatímco třeba len nebo hedvábí se udržují v čistotě relativně snadno, pro mohér, vlnu, kašmír a další vlákna to tak úplně neplatí. Jak se o svetry, čepice a šály z mohéru starat, abychom z nich měli co nejdéle radost?

Co je potřeba

mohér, prací gel pro vlnu, vlažná voda, sušák na prádlo

1

Nejprve si řekněme, jakými vlastnostmi se mohér vyznačuje. Struktura mohérového vlákna je v mnohém podobná vlněnému vláknu, ale je příjemnější na nošení, protože tolik nekouše. Sice se také při praní sráží, ale ne tolik, a to samé porovnání platí i v případě, že posuzujeme nežádoucí zplstnatění pleteniny.

V každém případě bychom oblečení a oděvní doplňky, kde se vyskytuje mohérové vlákno, měli prát velice šetrně, nejlépe v ruce, a to ve vlažné vodě. Rozhodně není dobré špinavá místa drhnout, protože by to mohlo vést k tvorbě žmolků nebo ke zplstnatění povrchu.

2

Vybírejte takové prací prostředky, které jsou určeny speciálně na vlnu a jemné tkaniny. Pokud není oblečení vyloženě špinavé, ale pouze zaprášené nebo lehce propocené, stačí pouze symbolické množství gelu. Prášek na praní raději nepoužívejte, hůř se rozpouští. Někdo má dobré zkušenosti i s kapkou šamponu na vlasy, který nechá nejprve ve vodě napěnit, a pak tam teprve oblečení z mohéru vloží.

3

Praní se doporučuje v ruce, a to jemným mnutím. Rozhodně se vyvarujte toho, abyste střídali teplotu prací lázně. Právě přechody mezi teplou vodou při praní a studenou při máchání vede k porušení struktury vlákna, což se projeví zplstnatěním a zacucháním povrchu.

4

Ždímání kroucením se rovněž nedoporučuje. Máte-li z tohoto přírodního materiálu třeba svetr, je lepší z něj vodu po vyprání pouze šetrně vymačkat. A to tak, že pod svetr i na něj dáme ručník, který přebytečnou vodu vsákne. To samé platí i pro menší kusy oblečení, jako jsou třeba zimní doplňky.

5

Sušení je vhodné ve vodorovné poloze na sušáku. Pokud byste mohérovou vestu nebo svetřík dali na šňůru, vlastní vahou by se oblečení prověsilo. Pěkně ho na sušáku vytvarujte a podložte dalším suchým ručníkem, aby se na něj nic neotisklo. Teprve když je mohérový rolák z poloviny suchý, ručník odstraňte, aby se ke svetříku dostal z obou stran vzduch. Na sušení v sušičce raději zapomeňte, mohlo by to vašemu oděvu ublížit.

Podaří-li se vám vytvarovat oblečení při sušení dobře, žehlení není nutné. Ostatně, výrobci ho ani nedoporučují.

Tipy

Nesušte oblečené z mohéru zavěšené na šňůře, vyvěsí se.

Používejte prací prostředky, které jsou primárně určeny k údržbě mohérového vlákna.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se starat o plavky | rady a tipy
Jak se starat o plavky | rady a tipy
Jak se starat o plavky | rady a tipy. Také jste si koupili nové plavky a chcete, aby dlouho vydržely? Pak si přečtěte návod, jak se o ně správně stara…
Jak správně meditovat | rady a tipy
Jak správně meditovat | rady a tipy
Jak správně meditovat | rady a tipy. Meditace by se v dnešní době měla stát nedílnou součástí dne. Tato technika vám mimo jiné pomůže vyrovnat sv…
Jak dětem vysvětlit Ježíška | rady
Jak dětem vysvětlit Ježíška | rady
Jak dětem vysvětlit Ježíška | rady. „Pohádky“ o Ježíškovi zná každý z nás ze svého dětství a přenáší se z generace na generaci. Rodiny s malými dětmi…
Jak rychle přestat škytat | tipy
Jak rychle přestat škytat | tipy
Jak rychle přestat škytat | tipy. Jak přestat škytat? Co je to škytavka asi nemusíme definovat, protože snad každý alespoň jednou v životě škytal. Vžd…
Jak čerpat energii ze stromů
Jak čerpat energii ze stromů
Jak čerpat energii ze stromů | rady a tipy. Pokud si občas jen tak sednete ke stromu a relaxujete, možná se Vám již stalo, že jste se po chvíli cítili…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.