Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na obývací pokoj, ve kterém se budete vždy cítit dobře? | tipy

Jak na obývací pokoj, ve kterém se budete vždy cítit dobře? | tipy

Jak na obývací pokoj, ve kterém se budete vždy cítit dobře? | tipy. Zařizování obývacího pokoje není vždy tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Místnost je totiž tou nejvytíženější z celého bytu, proto musí splňovat nároky a požadavky jednak všech členů rodiny a jednak i na různých činností. Zejména ale i na možnost trávit zde delší dobu, než v kterékoliv jiné místnosti v bytě či domě. Obývák to s námi zkrátka nemá jednoduché. A tak mu při zařizování musíme věnovat extra pozornost.

1

Bez plánování to nepůjde

Tvořit obývák nahodile a nesystematicky, to většinou není dobrý nápad. Místnost, kde se scházíme všichni a kde nám má být příjemně i pohodlně, ta vyžaduje pánování, pečlivé vybírání, rozhodování. A když se u toho zvládneme bavit a místnost si navrhneme a naplánujeme s nadšením, výsledek bude vynikající. Jen je potřeba předem o plánování obýváku něco vědět. Podrobnější tipy najdete například tady. My vám teď přinášíme ty základní, které je nutné zvážit jako první – bez nich se totiž dokonalý obývák dá vykouzlit jen stěží.

2

Architektura bytu a váš styl musí ladit

Prvním předpokladem úspěchu je schopnost sladit vámi vytoužený styl nábytku s architekturou místnosti. Pokud bydlíte v běžném bytě a obývák má tvar klasického čtyřúhelníku, není co řešit. Sem dáte téměř cokoliv. Ale když už sama místnost je postavená v určitém stylu, je nutné ho dodržet i s nábytkem a rozvržením prostoru.

V současnosti moderní skandinávský styl, který je jednoduchý, praktický, i když trochu jednotvárný, lze umístit v podstatě kamkoliv. Snad s výjimkou vyloženě historických prostor. Jysk leták vám pravidelně napoví, co do skandinávského stylu patří a čím vám může právě v obýváku prospět.

3

Obývák zařizujte od centra, v úvahu vezměte i světlo

Rozmyslete si, co bude v obýváku centrem pozornosti nebo využití. Pokud v něm máte krb, bude to jistě on. Jestliže mu vévodí velká a krásná okna se zajímavou vyhlídkou na krajinu, uzpůsobte rozložení a vybavení nábytkem právě oknu. Anebo třeba nádherné mozaice, která je na stěně po předchozím majiteli bytu.

Pokud chcete centrem obýváku nepsaně prohlásit sedačku, směle do toho. Často se v domácnostech středobodem stane třeba i velká plazma. Rozhodnutí, od čeho se dále odpíchnete, je na vás. Vždy je však potřeba přemýšlet nad světlem. A to jak nad přirozeným, tak nad tím umělým. Světlo by totiž v obývacím prostoru mělo být schopné vytvořit oddychovou, rodinnou a příjemnou náladu.

Proto je nutné zajistit jak dostatečný přísun denního světla, tak možnost jeho tlumení v horkých letních dnech. Proto vybírejte záclony, závěsy či žaluzie tak, aby byly schopné plnit oba účely. I světlo umělé by mělo být ve více intenzitách. To se snadno podaří, když zvolíte centrální osvětlení a pak mnoho dalších, v místnosti volně umístěných světelných zdrojů, s nastavitelnou svítivostí.

4

Barvu odpíchněte od podlahy

Výběr barvy bývá jednou z nejnáročnějších záležitostí. Jestliže v obýváku už podlaha je a vy ji nebudete měnit, je potřeba barvu celého obývacího pokoje sladit s podlahou. Ale pokud teprve začínáte nebo pokud se plánuje rekonstrukce obýváku včetně podlah, máte rozhodně volnější ruce. Stále však platí, že podlaha a zbytek obýváku musejí barevně ladit. A v případě luxusnějších podlah to bude chtít i materiálové sladění.

5

Pohodlí nade vše

Důležitým prvkem obýváku jsou místa k sezení, případně k ležení. Relaxace, rodinné soužití a nabití se pro další činnosti, to je smysl obývacího pokoje. Proto i sedačky, křesla, sedáky, houpačky, nebo alternativní sedací a relaxační nábytek vybíráme zejména podle jím nabízeného pohodlí a možnosti využití všemi členy domácnosti. Materiál a barvy se dají většinou doladit v prodejně anebo přímo s výrobcem.

6

Materiály se musejí mít rády

Na dřevěnou podlahu asi nebudeme umisťovat plastové prvky. A k základnímu laminu se zase moc nehodí kožená sedačka. Sáhněme raději po materiálech, které spolu kvalitativně ladí. A nebojme se textilních čalounění nebo koberců, případně koženého nábytku. Ano, musejí se čistit a udržovat, ale který povrch ne? Ekokůže? Ta je na údržbu sice náročná nejméně, jenže také nejméně vydrží.

7

I úložný prostor se musí najít

Někdo nacpe do obýváku všechno, co se nevešlo do ložnice a do koupelny. Jiný tam nechce mít téměř nic navíc. Pravdou je, že nejvíce se hodí zlatá střední cesta. I v obýváku je potřeba uložit pár věcí, třeba alespoň deky, kterými se přikrýváme, když je nám chladno z únavy.

Někdy úložné prostory v obýváku používáme i pro rodinnou administrativu. Pokud nemáme pracovnu, je to jistě dobré řešení. Rozhodně by se ale obývák neměl stát skladištěm přebytků z ostatních místností. To raději do dalších místností pořiďme jednoduché a mobilní úzké úložné regály nebo vaky pod postel. A nevyjdou draze, stačí sledovat Lidl leták.

8

Bez rostlin by to nešlo

Obývák bez zeleně není obývákem. Rostliny čistí vzduch a obohacují ho kyslíkem. Zkrášlují prostory. A pokud jste alergici, pořiďte pokojové rostliny, co nekvetou. Výběr je velmi široký. Pořídit můžete třeba malinké rostlinky, které dorostou několika centimetrů a udělají na květináči souvislý kobereček. Ale i velké stromy nebo keře, co se tyčí až ke stropu. Při výběru se vždy ptejte na velikost rostliny a její světelné nároky.

9

Doplňky jako poslední

Mezi posledními byste se měli zaměřit na doplňky. Je jich na trhu největší výběr. A dají se časem obměňovat, protože jejich ceny často nejsou tak vysoké (až na výjimky, samozřejmě). Ovšem, pokud jste si odněkud přivezli nebo dostali unikátní doplněk do bytu, který si chcete ponechat navždy, udělejte z něj onen středobod obýváku. A vše odpíchněte od něj.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.