Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na úklid oken a žaluzií

Okna v domácnosti myjeme zpravidla několikrát do roka. Snad všichni je ale myjeme před Vánocemi a na jaře. Snad bychom bez čistých oken tyto krásné svátky ani nechtěli přivítat. Během roku frekvenci mytí oken vnímáme subjektivně, každý jinak a podle toho, jak je naše obydlí situováno. V prašném prostředí je třeba okna mýt častěji, bydlení v přírodě nám tuto práci ušetří.

Co je potřeba

voda, saponát, hadřík, mikroutěrka

1

Začneme mytím rámů

Nedá se nic dělat, pusťme se do toho. Okna zásadně začínáme mytím rámů. Pokud bychom chtěli postup obrátit a leštili jsme nejdřív skla, pěkně bychom si to zkomplikovali. Při mytí rámů se neubráníme dotknutí se skel a tam je ten kámen úrazu. Rámy umyjeme hadříkem namočeným v saponátové vodě, zaměříme se na místo, kde jsou kliky, to je frekventovaně používané a někdy patřičně ohmatané. Ve druhé fázi rámy omyjeme již více vyždímaným hadrem v čisté vodě, bez saponátu.

2

Mytí skelných tabulí

Skla oken umyjeme rovněž vodou se saponátem, aby šla špína, případně mastnota dobře smýt. Pak smýváme čistou vodou, pokud jsou skla samá kapka, vezmeme do třetice suchý hadřík a poslední etapa je leštění skla. Osvědčená je mikroutěrka, ale musí být suchá. Pokud je namočená, i když hodně vyždímaná, stále nechává stopy po kapičkách a leštění není dokonalé. K leštění je vhodný každý silonový hadřík, který nepouští chloupky. Vezměte například staré dámské punčocháče – silonky a okenní tabuli vyleštěte. Není nic lepšího, sklo se bude lesknout jako křišťál.

3

Jak si poradit se žaluziemi

Tahle práce nás příliš nenadchne. Hlavně proto, že dost zdržuje. Pokud máme speciální kartáček na žaluzie, jde to trochu rychleji. Jestliže jsme si tohoto pomocníka ještě nestačili pořídit a žaluzie potřebujeme umýt, obzvlášť, když máme již okna čistá, umyjeme žaluzie ručně a jak jinak, než hadříkem se saponátovým roztokem. Stíráme proužek po proužku, tedy každou lamelu zvlášť, trpělivě a tak dlouho, až se dobereme ke kýženému konci. Není to práce namáhavá, ale je opravdu zdržující.

4

Rychlovka

Jestliže máte času málo a neumyté žaluzie byste nesnesli na čerstvě umytých oknech, sklopte žaluzie a hadříkem stírejte vertikálně i horizontálně. Je nutné vést ruku zlehka, jinak se lamely rozjíždí, ale tato varianta není nijak marná. Hlavně je to rychlé. Až budete mít více času, umyjete žaluzie důkladněji.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pečovat o myčku nádobí | rady
Jak pečovat o myčku nádobí | rady
Jak pečovat o myčku nádobí | rady. Myčka nádobí je dnes neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně jak v restauracích, tak i v domácnostech. Jde o elekt…
Jak opravit okenní tabule | rady
Jak opravit okenní tabule | rady
Jak opravit okenní tabule | rady. Opravou okenní tabule se míní její výměna. Opravit prasklou tabuli nelze, jedině prasklinu přelepit průhlednou pásko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.