Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na nákup v second handu | tipy

Jak na nákup v second handu | tipy

Jak na nákup v second handu | tipy. Nakupování v second handu je českým fenoménem. Second handy lidé vyhledávají i proto, že lze v nich nakoupit luxusní oblečení za dobré ceny. Ale nejen to - hledáte-li karnevalové kostýmy, second handy jsou tím pravým místem, kde je získat. Dokonce už existují i second handy online, fungují stejně jako jiné e-shopy a věřte, nebo ne, jsou čím dál vyhledávanější. Poradím vám, jak nakupovat v second handu výhodně a čemu se při nákupu z "druhé ruky" vyvarovat.

Co je potřeba

• Bystrost
• Dobré oko
• Systematičnost
• Trpělivost
• Technika
• Všímavost
• Přehled
• Mít odhad

1

Co je nejdůležitější? Najít si dobrý second hand. Obchod, kde to voní, kde je přívětivá obsluha a kde máte možnost si oblečení odložit bokem, abyste se nakonec mohli rozhodnout o nákupu či si oblečení vyzkoušet. Důležité jsou ceny, protože není second hand jako second hand. Některé second handy prodávají na váhu, jiné na kusy, další mají jednotlivé ceny u kousků, jiné mají fázový systém, kdy v době přívozu nového zboží je cena nejvyšší a ke konci týdne nejnižší. Poznala jsem celou řadu různých second handů a největší neznamená vždy to nejlepší. Když si nějaký second hand oblíbíte, už nebudete měnit a nákup v něm se stane částečně drogou.

2

Jak v second handu nakupovat? Důležité je mít systém. Jdete do „sekáče“, protože něco cíleně sháníte, anebo jen tak? Pokud jdete za účelem, že sháníte nějaký kousek oblečení, třeba zmíněné karnevalové kostýmy, soustřeďte se nejprve hlavně na něj, až pak se věnujte dalšímu hledání.

3

Vím, že mnoho známých a kamarádek second handy vzdává, protože na to nemá trpělivost. Je tam tolik oblečení, že neví odkud začít. Začněte z jedné strany a berte to postupně až na druhý konec. Pokud je obchod rozlišený podle barev, vynechte barvy, o které nemáte zájem. Jestli je second hand rozdělen na sukně, kalhoty, svetry, šaty a podobně, řiďte se tím, o co máte zájem.

4

Při hledání si posuňte nejprve ramínka na jednu stranu a při hledání je přesouvejte na druhou. Přebírejte rychle a zastavte se tam, co vám padne do oka. Následně se podívejte blíže na velikost. Velikost nejen na štítku, ale i celkově (některá čísla reálné velikosti neodpovídají). Pak se podívejte zběžně na evidentní závady (fleky, díry a podobně). Jestli má oblečení nějakou závadu neberte jej ani za tvrzení prodavače, že si jej můžete doma opravit. Cena oblečení ze second handu je obvykle tak nízká, že se vám do toho rozhodně nevyplatí investovat čas a další peníze. Určitě tu najdete i nějaké zajímavé kousky zcela bez závady. Pokud je kousek oblečení bez vady, dáte si jej na hromádku bokem.

5

Když tímto systémem přejdete celý obchod, vrátíte se ke své odložené hromádce a dáte se do dalšího probírání. Podíváte se na kousky pořádně. Opravdu jsou bez chyb? Všímejte si, i jak jsou ušity.

6

Dále hromádku rozdělte na další tři hromádky. Ty, které vám původně padly do oka, ale na druhý pohled měly nějakou závadu anebo jste zjistili, že nemají tak dobrý materiál, či mají nepraktické zapínání anebo vám došlo, že to přeci jen není přesně to, co by se vám líbilo. Tu kupku vraťte.

7

Druhá kupka je možná a třetí hromádka je ta, která se vám líbí nejvíce. Obě kupky si vezměte do kabinky a pokud možno všechny vyzkoušejte. Zkoušení je důležité, abyste viděli, jak vám oblečení sedne, či nikoliv. U zkoušení si všímejte dalších případných závad a případných velikostních nedostatků. Oblečení opět dělte na hromádky. Tentokrát již už jen dvě (ano a ne).

8

Máme zde finále. Vytřídili jste si hromádku oblečení, kterou byste chtěli. Jenomže, co když je hromádka za víc peněz, než jste původně chtěli v second handu utratit? Pokud vám to činí velký problém, nezbyde vám ještě jednou oblečení probrat a s některými kousky se prostě rozloučit. Vezměte si ty, které vám nejvíce slušely a které jsou nejkvalitnější.

9

Čeho se vyvarovat? Nekupujte nic, co potřebuje nějakou úpravu, opravu. Je to oblečení za pár korun a můžete zde najít spoustu pěkného oblečení a bez potřeby opravy.

10

Nekupujte ani oblečení příliš dopředu, protože se móda mění a do obchodu přichází týden, co týden spousta nového originálního oblečení.

11

Doma nic neschovávejte. Jestli nechcete, aby vaše skříně praskaly ve švech, třiďte své oblečení. Jestli již dosloužilo, vytahalo se, je plné skvrn, má díry, či jej prostě nosíte neradi, pryč s ním.

12

Second handy vám umožní vytvořit originální outfit. Můžete jej i sami kombinovat. Podobné svršky bude mít někdo další jen stěží.

13

Kreativci mohou využít second handy pro tvorbu zcela nových modelů.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit malovanou plátěnou tašku | DIY
Jak vyrobit malovanou plátěnou tašku | DIY
Malovaná plátěná taška | DIY. Také vás rozčilují všudypřítomné plastové obaly? Těší mě, že poslední dobou už v obchodech nedávají k nákupu plastové ta…
Jak správně pečovat o boty
Jak správně pečovat o boty
Nabídka obuvi je v našich obchodech obrovská. Když si kupujeme boty, chceme, aby byly nejenom pohodlné, ale aby také dlouho sloužily. Zejména když byl…
Jak s dětmi vyrobit herbář
Jak s dětmi vyrobit herbář
Hledáte-li tip na aktivitu, která by děti bavila a zároveň měla naučný charakter a odehrávala se v přírodě na čerstvém vzduchu, zkuste si s nimi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.