Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zdravě jíst | rady

01. Květen 2023
Jak zdravě jíst | rady

Jak zdravě jíst | rady. Zdravě jíst a zdravě žít? Zní to ideálně, vůli bychom měli snad všichni, ale ne vždy se nám to daří. Jídlo je pro člověka stejně důležité jako dýchat vzduch. Abychom byli zdraví, musíme také zdravě jíst. V každé rodině jsou zažité určité zásady, stravovací návyky, ale i zlozvyky ve stravování. Špatné stravovací návyky, skladba jídla včetně toho nezdravého zatěžují náš organismus. Je potřeba do jídelníčku zařadit dostatečné množství ovoce a zeleniny a dočasně vynechat tučná jídla.

1

Neničte si své tělo

Je to pohodlné a bezpracné zajít si na hotové jídlo do rychlého občerstvení. Náš životní styl, pracovní vytížení a povinnosti v rodině tomu také přispívají, že naše stravování řešíme i tímto způsobem. Musíme si přiznat, že nám jídlo ve Fast foodu chutná, i přesto, že jsme si vědomi, že to dobré je na úkor kvality. Jídla obsahují nadměrné množství sacharidů, a pokud se takto stravujeme s určitou pravidelností, zásobujeme své tělo vydatným zdrojem energie, kterou nezvládáme vydat zpět. Máme málo pohybu (možná nárazově si jdeme zaběhat, ale to je stále málo účinné) a z dlouhodobého pohledu se takto můžeme dopracovat k obezitě, ale i jiným zdravotním potížím.

2

Zdravé a nezdravé potraviny?

Najít jednoznačnou odpověď je dost zavádějící. Všechny potraviny v surovém přirozeném stavu jsou zdravé. Ale jestliže je tepelně upravíme a nevhodně zkombinujeme tak, že se pro naše tělo stanou těžce stravitelné, pak je můžeme považovat za nezdravé potraviny. Podívejme se třeba na celer. Úžasně zdravá kořenová zelenina, která chrání naše tělo před bakteriemi a plísněmi velkou dávkou vitamínů a minerálů, kterými disponuje. Aby byl celer chutnější, když jej konzumujeme za syrova, připravují se z něj pomazánky (bez tepelné úpravy), džusy a jiné zdravé nápoje. Ale není celer jako celer. Už jenom tento pojem v nás některých vyvolává příjemnou asociaci ─ výborná svíčková s tučnou smetanou a houskovým knedlíkem. Někdy je těžké odolat. Tady se celer smaží, restuje společně s další zeleninou a chutným masem, aby svíčková měla ten pravý základ. V této podobě už přestává být celer tou zaručeně zdravou zeleninou. A pokud si celer osmahneme na oleji jako hranolky a k tomu si dáme majonézu, pak můžeme mluvit o nezdravém jídlu.

3

Ovesné vločky jsou zdravé

Využití ovesných vloček v kuchyni je rozmanité. Vločky se mohou použít do sladkých pokrmů, ale i jako zavářka do masového a drůbežího vývaru, do masových rolád, nádivek, do zeleninových pokrmů. Už jste zkusili místo strouhanky obalit řízek v ovesných vločkách? Výborné jsou také ovesné vločky pražené na pánvi. Vzhledem k uchování cenných látek není dobré vločky příliš dlouho vařit. Nebo si udělejte ovesnou snídani. Večer si namočte ovesné vločky do mléka nebo vody, aby změkly, ráno k nim přimíchejte lžičku medu, případně přidejte vlašské oříšky nebo rozinky a o zdravou snídani máte postaráno.

4

Životní styl

Pokud se zaměříme na zdravé stravování, musíme změnit od základu také životní styl. Styl života výrazně ovlivňuje naše fyzické a duševní zdraví. Namlouvat si sami sobě, že za svoji nadváhu nemůžeme, protože jsem to zdědili po některém z rodičů, není správný přístup. Dědičnost je jen zástupná záležitost, podstatné je, jak se stravujeme a celkově jak zdravě žijeme. Zvyšte svoji pohybovou aktivitu, jezte zdravou a vyváženou stravu.

5

Dodejte tělu energii a více zdraví

Omezte konzumaci tučných a moučných jídel, jezte více ovoce a zeleniny. Dejte si především záležet na jejich úpravě, abyste zachovali co nejvíc vitamínů a minerálů. Zelenina a brambory jsou potraviny, které přirozeně očišťují náš organismus. Obsažená vláknina v těchto produktech se nestráví a při vyprazdňování stáhne s sebou i škodliviny.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak posílit imunitu | rady
Jak posílit imunitu | rady
Jak posílit imunitu | rady. Imunita neboli obranyschopnost je základem dobrého zdraví. Pečovat o zdravý životní styl, dbát o dostatečný přísun vitamín…
Jak správně kousat potravu
Jak správně kousat potravu
Jídlo pijte, tekutiny kousejte. Tak zní zlaté pravidlo zpracování potravy v ústech. Správné kousání totiž nastartuje trávicí proces, připraví žaludek…
Jak jíst dostatek vlákniny
Jak jíst dostatek vlákniny
Jak jíst dostatek vlákniny | rady a tipy. Vláknina je nestravitelná část rostlinných zdrojů potravy. Důležitá je kvůli podpoře vyprazdňování, čiš…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.