Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat povrchovou úpravu nábytku | tipy

Jak vybrat povrchovou úpravu nábytku | tipy

Jak vybrat povrchovou úpravu nábytku | tipy. K otázce, jak vybrat povrchovou úpravu nábytku, se můžeme dostat asi ve dvou hlavních situacích, když nábytek vyrábíme či rekonstruujeme nebo kupujeme. V obou případech bychom měli ale brát na vědomí společné otázky - jaký nábytek chceme a jak ho budeme udržovat.

1

1. Povrchová úprava dřeva má několik funkcí - estetickou, odolnost proti poškození a životnost. Na úpravu povrchu nábytku se používá mnoho různých materiálů. Jsou to laky, vosky, politury, oleje, syntetické i vodou ředitelně barvy, hloubkové moření a podobně.

2. Trvanlivé laky odolávají vodě, lihu, horkému vzduchu. Používají se na stoly a židle. Jsou to třeba polyuretanové laky (Luxol), které jsou barevné i bezbarvé, matné, polomatné a lesklé.

3. Dvousložkový epoxidový lak tvoří pevný lesklý povrch. Na rozdíl od polyuretanového časem neztmavne.

4. Na površích mohou být i některé staré typy, jako je olejová úprava, která vyniká na dýhovaném dřevě nebo na dřevě s otevřenými póry, jako je třeba dub. Nejvhodnější je týkový olej, méně využitelný je lněný olej.

5. Povrchy se i voskují, kde se nabízí velké množství vosků. Ovšem pod voskem by měl být nátěr bílého šelaku nebo šelaková politura. Pro více užívaný nábytek se ale tato povrchová úprava nehodí, protože měkká a snadno poškoditelná vodou, alkoholem apod.

6. Silnovrstvé vodou ředitelné lazury jsou vhodné na venkovní prostředí, jako jsou okna, vchodové dveře, balkony, dřevěný zahradní nábytek, lavičky, zahradní domky, pergoly, ploty atd.

7. Pro vlastní výrobu, nebo obnovu, třeba zahradního nábytku, je nejdůležitější základní nátěr, tzv. napouštědlo. Je to ochranu proti plísním, houbám a hnilobám. Nejznámější jsou syntetická napouštědla s obsahem pigmentu, který zabrání dostat se UV paprskům až k podkladu.

8. Starší povrchové úpravy byly fermežové, olejové, ale třeba syntetické nátěry bez napouštění dřeva fungicidními látkami. Tyto úpravy měly, ale také při současném použití mají, své "mouchy", třeba dlouhou dobu schnutí, praskání a loupání, ale vždy chránily a chrání dřevo proti hnilobě.

9. Pokud kupujeme nábytek, asi nebudeme zjišťovat materiál použitý na povrchovou úpravu, protože budeme spoléhat na kvalifikovanost výrobců. Při nákupu nábytku hledáme totiž většinou jen dvě varianty - lesklý a matný. Na první pohled velice efektní lesklý nábytek má některé nedostatky. V obchodě je vyleštěný, ale doma, zvláště když jsou v bytě děti, je plný otisků dlaní, prstů, někdy zbytků jídel a podobně. Zachovat pak původní krásu stojí spoustu práce, které se ale říká sisyfovská. A když se povrch poškrábe nebo jinak povrchově poškodí, je všechna snaha marná.

10. Matný nábytek sice není tak efektní, ale nejsou na něm vidět otisky rukou, skryjí se i menší škrábance. Nechceme tady jen vychvalovat, ať si to každý dobře rozmyslí, co si do svého bytu přeje.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na opravu dýh | rady
Jak na opravu dýh | rady
Jak na opravu dýh | rady. Dýha je tenká dřevěná deska, která se klíží na nábytek. Různé druhy dýh, které mohou být zdobeny dekorativním vzorem, nebo j…
Jak na čištění nábytku | rady
Jak na čištění nábytku | rady
Jak na čištění nábytku | rady. Čištění čalouněného nábytku má svá úskalí - nábytek nesmíte přemokřit. Čištění nábytku z pevných materiálů, jako je nap…
Jak opravit okenní tabule | rady
Jak opravit okenní tabule | rady
Jak opravit okenní tabule | rady. Opravou okenní tabule se míní její výměna. Opravit prasklou tabuli nelze, jedině prasklinu přelepit průhlednou pásko…
Jak opravit poškozené desky stolů | rady
Jak opravit poškozené desky stolů | rady
Jak opravit poškozené desky stolů | rady. Stůl je hlavním nábytkem bytu, proto by mu měla být věnovaná dostatečná péče. Jenže s plynoucími lety není m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.